Jelszó kompromittálódás

 

 

on-line bejelentés


e-mail bejelentés

 

 

 

Ha egy munkahelyi vagy privát postafiókját, amit használ, vagy egy webhelyet, amelyre regisztrált feltörik, az adatai jelszavának kompromittálódása által veszélybe kerülnek. 
A kompromittálódás szó jelentése szerint is személyes, akár érzékeny (pl. egészségügyi) adatai kényelmetlen, kínos, kellemetlen formába kerülnek, azok ugyanis így tárolhatók, eladhatók vagy kiszivárogtathatóak. 
A visszaélések ellenőrzése
A jelszavát könnyen ellenőrizheti online. Vessünk egy pillantást a nyilvánosan elérhető eszközökre, amelyek képesek erre. A legtöbbjük automatikusan működik, és e-mailje megadásakor képes riasztást küldeni, ha egy (az e-mail címet vagy jelszót tartalmazó) fentebb említett kiszivárogtatásra, incidensre bukkan.
A legismertebb ellenőrző eszköz have i been pwned. Itt az e-mail címe megadása után láthatja, hogy mely szolgáltatásokat vagy szolgáltatókat törték fel, és mely felhasználói fiókok kerültek veszélybe. Ha a fiókja szerepel, tekintse feltörtnek a jelszavát, és változtassa azt meg sürgősen. Az Ön jelszavának lévén egyértelmű, hogy melyikről van szó, még ha az természetesen nem is jelenítődik meg.
A jelszavakat közvetlenül a Pwned Passwords eszközbe írhatja be (ahelyett, hogy a kapcsolódó e-mailt keresné). Az eredmény egy értesítés arról, hogy a jelszó része volt-e egy adatlopásnak (Breach), és hányszor történt ez meg. Az adatbázis több mint 613 millió kompromittált jelszót tartalmaz, amelyekről korábban bebizonyosodott, hogy ellopták őket.
Más jelszó kompromittáltságát ellenőrző szolgáltatások linkje:

A jelszavaink biztosítják a hozzáférésünket munkahelyi rendszerekhez, postafiókjainkhoz, bankszámlánkhoz, közösségi profilunkhoz, őrzik titkainkat.


A felhasználók hajlamosak nagyon egyszerű, logikusan könnyen kikövetkezhető jelszavakat megadni, amelyeket ráadásul sok platformon, változtatás nélkül, évekig is használnak.
Ez nem biztonságtudatos. 
Tudjuk nehéz, kellemetlen, de minden platformra erős, random időközönként megváltoztatott jelszót használjon. Jó tanács az Ön adatai védelmében.

Milyen erős a jelszava?
Ellenőrízheti a Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján, az alábbi linken.

ON-LINE JELSZÓ ELLENŐRZÉS

Tudta?
Minden évben, május első csütörtökén tartják a számítógépes jelszavak világnapját.
 

 

Legutóbbi frissítés: 2023. 08. 09. 17:24