Mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligenciának (MI vagy AI – az angol Artificial Intelligence-ből) egy gép, program vagy mesterségesen létrehozott tudat által megnyilvánuló intelligenciát nevezzük.

A fogalom szerint a mesterséges intelligencia alapú rendszerek olyan ember által tervezett szoftverek (és lehetőség szerint hardveres alapú rendszerek), melyek adott; meghatározott komplex célok elérése érdekében cselekszenek a fizikai vagy digitális dimenzióban, és elemzik környezetüket adatgyűjtés; az összegyűjtött rendszerezett vagy rendszertelen adatok értelmezése; tudásalapú érvelés vagy az információfeldolgozás által, a származtatott adatokból a legjobb, legmegfelelőbb cselekvést valósítják meg a meghatározott cél elérése érdekében.”

Dr. Palkovics László, volt technológiai és ipari miniszter által kezdeményezett Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) célja, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, és a nemzetközi MI közösség fontos tagjává váljon.

Az MI Koalíció alapítóinak szándéka, hogy az MI-fejlesztők, az MI felhasználói oldalát képviselő piaci és állami szereplők, az akadémiai szféra, a szakmai szervezetek és az állami intézmények közösen határozzák meg a mesterséges intelligencia hazai fejlesztésének irányait és kereteit, állandó szakmai és együttműködési fórumot biztosítva.

Tudatosító kampányokkal, interaktív kiállításokkal és oktatási programokkal közelebb hozzuk a nagyközönséghez a hazai MI-alapú fejlesztéseket

Az MI Koalíció az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (jogutódja: Technológiai és Ipari Minisztérium) közösen megalkotta Magyarország 2020-2030 közötti időszakra szóló Mesterséges Intelligencia Stratégiáját, amelyet az 1573/2020 (IX.9.) Korm. határozattal fogadtak el. A Koalíció a Stratégiában foglaltak szerint megkezdte a Stratégia felülvizsgálatát.

MESTERSÉGES INTELLIGENCIA KOALÍCIÓ

Mottója. "Történelmi léptékű változásokat fordítunk le emberi léptékű feladatokká."

 

AI-HUNGARY

 

 

Legutóbbi frissítés: 2024. 07. 17. 11:33